Stiri
Etapele de realizare a SDTR
În luna iunie 2012, Guvernul României a aprobat Planul de acțiuni pentru elaborarea Strategiei de dezvoltare teritorială a României, document ce stabilește cadrul instituțional și etapele procesului de realizare a SDTR.
Acţiunea guvernamentală de elaborare a Strategiei de dezvoltare teritorială a României are la bază un proces de planificare strategică care înglobează 5 etape principale:
- Etapa 1 – stabilirea elementelor suport pentru sprijinirea procesului de elaborare a Strategiei de dezvoltare teritorială a României
Această primă etapă are drept scop definirea unui model cadru de planificare și a necesarului de studii, date și informații care contribuie la fundamentarea Strategiei de dezvoltare teritorială a României, precum și stabilirea structurilor instituționale de lucru care sprijină acest proces complex de planificare.
Astfel, în acord cu scopul stabilit, a fost înființat un grup de lucru interinstituțional alcătuit din membri desemnați ai unor instituții publice centrale, organisme asociative ale autorităților locale, reprezentanți ai mediului profesional și ai mediului academic. - Etapa 2 – Descrierea și analiza diagnostic a structurii teritoriului național
Având la bază coordonatele metodologice de elaborare a SDTR definite în cadrul etapei anterioare, a fost inițiat un amplu proces de fundamentare a Strategiei de dezvoltare teritorială a României. Acest proces complex presupune analiza unor serii de problematici relevante pentru dezvoltarea teritoriului național pentru orizontul de timp 2035 și se concretizează printr-o serie de studii și analize teritoriale.
Rezultatele demersului de fundamentare sunt integrate într-un raport diagnostic asupra teritoriului național și stau la baza obiectivelor strategice și politicilor teritoriale formulate în cadrul procesului de planificare. - Etapa 3 – definirea obiectivelor strategice și politicilor teritoriale
Strategia de dezvoltare teritorială a României evidențiază dimensiunea europeană, regională și urbană a României pe perioada 2014-2035, proiectând caracteristicile teritoriale și aspirațiile comunităților în contextul Strategiei Europa 2020 și al Agendei Teritoriale 2020.
Astfel, SDTR fixează reperele de susținere a dezvoltării teritoriului național și propune un set de obiective strategice în acord cu:
- nevoile de dezvoltare a teritoriului;
- alte obiective strategice sectoriale cu impact teritorial și
- strategiile de dezvoltare de la nivel european. - Etapa 4 – finalizarea Strategiei de dezvoltare teritorială a României
Articularea informațiilor și a rezultatelor obținute în procesul de planificare într-un document coerent de planificare reprezintă un pas important al prezentului demers instituțional. În acest sens, Strategia de dezvoltare teritoriala a României are la bază următoarele perspective:
- perspectiva strategică – oferă un cadru de planificare strategică la nivel național;
- perspectiva integratoare – integrează în plan teritorial politicile sectoriale;
- perspectiva teritorială – oferă un model de dezvoltare a teritoriului național pentru obiectivul de timp 2035. - Etapa 5 – stabilirea și dezvoltarea structurilor și mecanismelor instituționale care să asigure implementarea Strategiei de dezvoltare teritorială a României
Implementarea SDTR presupune dezvoltarea unor mecanisme instituționale care să asigure un cadru integrat de monitorizare a politicilor sectoriale cu impact teritorial la diferite grade de detaliere teritorială.